Neobična kuća na vodi krenula je Begejom, preko Tise i Dunava, ka Beogradu.

Od 50 beogradskih hostela, jedan se nalazi na vodi, a naročito je popularan među turistima. Neobična kuća na vodi krenula je Begejom, preko Tise i Dunava, ka Beogradu. Zaustavila se, pre godinu dana, na desnoj obali, nedaleko od ušća Save, gde je konopcima vezana za dno, da tu i ostane. Gotovo neprimetno njihanje lustera i disko kugle sa plafona „Arke Barke” govori da nije reč o običnom objektu već o hostelu čiji su temelji talasi. Ideja troje mladih entuzijasta bila je da putnicima namernicima ponude nesvakidašnji smeštaj u prestonici. Prema rečima Miodraga Zrnića, zvanog Pike, suvlasnika, „Arka Barka” je spoj urbanog i prirodnog, što je i slika samog Beograda. Aluminijum i staklo, koji unutrašnjost čine modernom, spolja su upakovani u drvenu fasadu, uklopljenu u ambijent rečne obale.

Zrnićeva supruga Vasilika Katid, arhitekta, i prijatelj Damir Junuzović učestvovali su, takođe, u izgradnji ove jedinstvene kuće na reci. Kada smo došli na ideju da napravimo hostel, u Beogradu nije postojao nijedan objekat ovakvog tipa, a putnici su mogli da odsednu isključivo u klasičnim hotelima. Izgradnja je trajala dve godine, a u međuvremenu je otvoreno 50 hostela u gradu – objašnjava Zrnić i uz osmeh dodaje da su i dalje jedino svratište za putnike na vodi. Da je u pitanju nesvakidašnji neimarski poduhvat, shvatio je i engleski Bi-Bi-Si, posvetivši „Arki Barki” reportažu. Prisećanje na posetu Engleza, za Piketa je uvek smešno. Kada su stigli, pozvali su nas da nam kažu da ne mogu da prođu kroz rampu. Izašao sam pred hostel i video autobus pun kamermana, tonaca, kao i novinarku koja se za vreme snimanja reportaže triput presvukla – kaže Zrnić.

Među gostima najviše je stranaca, a dolaze iz krajeva udaljenih do hiljadu kilometara od Beograda, jer je tu razdaljinu moguće preći kolima u razumno vreme. Veliki problem je što iz mnogih evropskih gradova ne postoje direktni i jeftini avionski letovi u našu zemlju, ali skupu kartu nadoknađuje jeftin noćni provod. Moris Prisli, muzički menadžer iz Londona, na predlog prijatelja odseo je u „Arki Barki”, iako je ranije boravio isključivo u hotelima. Ovde sam sa kolegom i planiramo da ostanemo dve sedmice. Beograd se menja, ali zadržao je šarm bliskosti među ljudima. Ovaj hostel promoviše grad u originalnom maniru – kaže tamnoputi muzičar. „Arka Barka” raspolaže sa osam soba u kojima noćenje, u zavisnosti od uslova, košta od deset do 30 evra, a nude se jednokrevetne i višekrevetne sobe. Za godinu dana postojanja na ovo mesto su svraćali raznovrsni gosti, i to na najčudnije načine. Domaćini će dugo pamtiti letnji dan kada su im uz terasu doplovila dva kajakaša čak iz Austrije. Pili smo piće i sunčali se na terasi, kada smo ugledali dva veslača koji nam se približavaju. Pitali su da li je ovo hostel i ostali nekoliko dana – priseća se Zrnić. On kaže da je hostel namenjen mladim ljudima i svim koji se tako osećaju, pa su žurke sastavni deo života na splavu. Iako na vodi, „Arka Barka” ima sve uslove kao i „kopneni” hostel – tri vrste grejanja, topla voda, dobra izolacija, kao i bežični Internet.
Beograd, Decembar 13. 2008. published by Politika