U dunavskom rukavcu, sa pogledom na Veliko ratno ostrvo, Kalemegdan i Zemun, otvoren je prvi hostel na vodi, splav „Arkabarka“.

U dunavskom rukavcu, sa pogledom na Veliko ratno ostrvo, Kalemegdan i Zemun, otvoren je prvi hostel na vodi, splav „Arkabarka“. Sa željom da budu u gradu, ali i da osete prirodu, za nepuna dva meseca od kako je otvoren, prespavalo je šezdesetak Grka, Italijana, Norvežana… Ako negde u gradu postoji potpuni mir, onda je to na „Arkabarci“. Smešten na delu novobeogradskog keja do koga kola ne stižu, okružena šumom, „Arka-barka“ je idealno skolnište od stresa i surovog gradskog života. – Ujutro kad se probudim prvo ugledam jata egzotičnih ptica iznad reke. Iza njuh je netaknuta priroda, s jedne strane se vidi stari, a sa druge novi deo grada. Potpuno je fenomenalno – kaže Žan Batist, reporter iz Pariza koji je došao samo da izveštava o izborima, a onda rešio da ostane celu nedelju.

„Arkabarka“ ima 250 kvadrata, dva nivoa, osam soba i može da istovremeno primi 27 gostiju.

Dve žabe okrenute naglavačke naslikane na zidu golubje sive boje, na ulazu na splav „Arkabarka“posetiocima sa vrata stavljaju do znanja da je ovo mesto u svemu posebno. Iako je enterijer minimalistički i na podu nema dve iste daske, o svakom detalju se vodilo računa. Čak je i ubrus za ruke izabran u boji zida čajne kuhinje. -Hteli smo da zadovoljimo svačiji ukus, biklo da vole skupo, jeftino, izolovano… Ideja je da ovo bude zajednička kuća u koju ljudi vole da dođu, upoznaju se i žive sa drugim ljudima – kaže Miodrag Zrnić, vlasnik ovog neobičnog hostela. Pravila na ovom mestu nema mnogo, tako da u „dnevnoj sobi“ u prizemlju splava ponekad neko šeta bos, neko u pižami… U koje god doba da se probude, stanare ovog hostela sačekaju tost i kafa. Uveče, kada se vrate iz grada, svi se okupe da razmene utiske i informacije. Neki se posle toga bace na knjige, drugi na filmove…. – Nije samo da spavam ovde, nego tu i živim. Potpuno sam opuštena i osećam se kao kod kuće, a opet sve mi je novo i zanimljivo – kaže Hana Miluška, studentkinja slavistike iz Švajcarske koja je došla na nekoliko dana, a ostaće dve nedelje. Spoj lepog i korisnog Hteo sam da napravim centar u kome bi mladi, koji ne putuju, mogli da upoznaju ljude sa drugih krajeva sveta. Spojio sam reku i park u centralnom celu grada i tako došao do ideje da napravim hostel na vodi u kome bi odsedali stranci, sa kafićem u prizemlju u kome bi se družili sa Beograđanima – kaže Miodrag Zrnić, vlasnik „Arkabarke“.
Beograd, 07. Februar 2008. published by Blic